Hıdırellez Balören’de coşkuyla kutlandı
GÜNDEMKocaeli’nin Balören köyünde çevre köylerin de katıldığı coşkulu bir Hıdırellez Şenliği düzenlendi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından desteklenen Geleneksel Hıdırellez Şenliği, 7 Mayıs Çarşamba günü Kocaeli’nin Balören köyünde büyük bir coşkuyla kutlandı.
Çevre köy muhtarları ve halkı ile birlikte Alevi ve Sünni binlerce kişinin katıldığı Hıdırellez Şenliği’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ayaz, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, İzmit Belediye Başkan Vekili Erdem Arcan, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Recep Öztürk, Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Mesut Yıldırım ve Muhtar Ahmet Demir birer konuşma yaptılar.
Üç gün süren etkinliğin son gününde, baharın gelişiyle birlikte bereket, umut ve dayanışmanın simgesi olan Hıdırellez, coşkulu katılımla geleneklere uygun şekilde yaşatıldı.
Canların bir araya geldiği şenlik alanında dualar edildi, lokmalar paylaşıldı, semahlar dönüldü.
Toplumsal birlikteliğin ve inancın güçlü bir yansıması olan etkinlikte, hem manevi atmosfer hem de kültürel değerler ön plana çıktı.
Etkinliğe katılan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, yaptığı konuşmada Hıdırellez’in yalnızca bir mevsimsel döngü değil, aynı zamanda inanç ve kültür dünyamızın canlı bir yansıması olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bugün geldiğimiz noktada, yüz binlerce canla doğrudan temas kurduk. Başkanlığımız, Alevi-Bektaşi toplumumuz için artık sadece bir kurum değil; bir yoldaş, bir haldaş, bir hizmet kapısı olmuştur. Gösterilen teveccüh ve sahiplenmeyle daha da güçleneceğimiz, daha nice hizmetlere vesile olacağımız aşikârdır.”
Özdemir konuşmasına şöyle devam etti:
“Kıymetli canlar,
Alevi-Bektaşi inancında;
Hızır, nebidir yani peygamberdir.
Hızır, ilmi ledün sahibidir yani Allah’ın gizli ilimler verdiği biridir.
Hızır, abıhayat yani ölümsüzlük suyundan içmiştir.
Hızır, darda kalanın imdadına yetişen bir ulu kişidir.
Hızır, kılavuzdur.
Hızır, yoldaştır.
Hızır, misafirdir.
Hızır, bayramdır, kutlamadır, birlik ve beraberliktir.
Hızır, berekettir.
Hızır, iyiliğin ayak izidir.
Hızır, hepimiz için bir rol modeldir.
Kıymetli canlar,
Türk kültüründe Hıdırellez; yalnızca bir mevsim geçişi değil, ortak bir hafızanın, ortak bir yüreğin çırpınışıdır. Orta Asya bozkırlarından Balkan dağlarına uzanan bu yolculukta, cem erkanlarıyla, kurbanlarla, dualarla, halk oyunlarıyla ve şarkılarla taşınır.
Ve bugün biz, bu mirası yaşatarak sadece geçmişi anmıyoruz; aynı zamanda geleceği inşa ediyoruz. Çünkü inanırız ki: kültür, yaşandıkça; inanç, paylaştıkça; umut, büyüdükçe var olur.”
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın çalışmalarının iki koldan ilerlediğini belirten Başkan Özdemir, “Biri cemevlerimize can suyu taşımak, diğeri ise yolumuzun, erkanımızın ve kültürümüzün köklerine inen sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyetleri yeşertmek”, şeklinde konuştu.
Ülkeyi karış karış dolaşarak toplam 2102 cemevi cemevi tespit ettiklerini anlatan Başkan Özdemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Canların dertlerine kulak verdik, 1239 cemevinden gelen 2069 dilekçeyi özenle inceledik. 2024 yılında 355 cemevimizin bakımını, onarımını ve tefrişatını tamamladık. 2025 için ise 500 cemevimizde bu çalışmaları başlattık. Depremin yaraladığı topraklarda 13 yeni cemevi için hazırlıklarımızı yaptık. Bugün itibarıyla 925 cemevimizin aydınlatma giderini biz üstlendik; zira bir ışık da bizden olsun istedik bu kutlu mekânlara.”
Şenliğe Cem Vakfı Maltepe şubesi semah ekibi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçıları da Hızır temalı bir konserle katıldılar.
Balören’de düzenlenen Hıdırellez Şenliği, hem yerel halk hem de çevre illerden gelen katılımcılar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
Geleneklerin yaşatılması ve Alevi-Bektaşi inancının gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilen etkinlik, katılımcıların gönüllerinde derin izler bıraktı.
HIDIRELLEZ NEDİR?
Hıdırellez, Türk kültüründe ve birçok Orta Doğu ile Balkan coğrafyasında kutlanan, baharın gelişiyle doğanın uyanışını simgeleyen kadim bir bayramdır.
Miladi takvime göre 6 Mayıs’ta kutlanan bu gün, Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın yeryüzünde buluştuğuna inanılan kutsal bir zaman olarak kabul edilir.
Hıdırellez; sağlık, bolluk, bereket ve dileklerin kabulüyle özdeşleşmiş; halk arasında çeşitli ritüellerle (ateşten atlama, dilek tutma, gül ağacına niyet bağlama gibi) kutlana gelmiştir.
Alevi-Bektaşi inancında ise bu gün, toplumsal dayanışmanın, paylaşımın ve doğayla uyumun önemli bir tezahürü olarak yaşatılır.
İlginizi Çekebilir