İmam Rıza’nın doğumu vesilesi ile etkinlik
KÜLTÜR SANATŞah-ı Horasan olarak da bilinen 8. İmam Ali er-Rıza, inancı, kişiliği ve etkisi ile İstanbul’da müzikli bir konferansın konusu oldu.
İstanbul Horasan Erenleri Cemevi Derneği, 18 Mayıs 2025 tarihinde 8. İmam Rıza’nın 1259. doğum yılı menasebetiyle bir müzikli konferans düzenledi.
İstanbul Horasan Erenleri Cemevi Derneği Başkanı Ali Rıza Özkan, 8. İmam Rıza’nın Horasan’da yaşayan Türklerin İslamlaşmasında ve Horasan Erenlerinin yetişmesinde yaratıcı bir katkısı olduğunu vurguladı.
750 yılında Emevi zulmüne son veren kitlelerin de Ebu Müslim’in Horasan bölgesinde toplandığı çoğunluğu Türklerden oluşan askerler olduğuna dikkati çeken Özkan, Horasan coğrafyasının Ehl-i Beyt evlatlarına yeni bir yurt olduğunu belirtti.
İmam Rıza’nın irşadı ile İslam’ı seçen Türklerin Ehl-i Beyt sevgisi ve bağlılıklarını Irak, Suriye üzerinden göç ettikleri Anadolu’ya taşıdıklarını ve burada Horasan Erenlerinin kurdukları tekke ve dergahların sonradan Hacı Bektaş Veli tarafından birleştirildiğini belirten İstanbul Horasan Erenleri Cemevi Başkanı Ali Rıza Özkan, Alevi Bektaşilikte rızalık sisteminin ve yol kardeşiliği ilkesinin yaratıcısının İmam Rızadan miras kaldığını vurguladı.
İmam Rıza konferansının ikinci konuşmacısı ise araştırmacı yazar Musa Aydın oldu.
Aydın, 8. İmam Rıza’nın Horasan’a geliş sebeplerini ve Abbası iktidarı döneminde Ehl-i Beyt evlatlarına yapılan zulmü örneklerle anlattığı konuşmasında kendi yazdığı şiirlerden de örnekler verdi.
“Alim-i Âli Muhammed”, yani Muhammed soyunun bilgesi olarak isimlendirilen İmam Ali er-Rıza’nın inanç dünyası, ahlak anlayışı ve Horasan’daki faaliyetlerini örneklerle anlatan Aydın, “şehitler şehri” adı verilen Meşhed’de metfun olmasının Türkler açısından da önemli ve anlamlı olduğuna dikkati çekti.
Konferans sonunda Gül Şimşek, Selahattin Akarsı ve Ali Kel halk ozanlarından Ehl-i Beyt sevgisini ifade eden deyiş ve nefesler seslendirdiler.
Etkinlik hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
İlginizi Çekebilir