© Alevi Haberler

Yusuf Yıldız Baba Hakka yürüdü

Yazar İbrahim Afatoğlu, Denizli Bektâşîliği'nin son halifebabası Yusuf Yıldız Baba'nın vefat ettiğini duyurdu.

Yazar İbrahim Afatoğlu, Denizli Bektâşîliği'nin son halifebabası Yusuf Yıldız Baba'nın 30 Haziran 2025 Pazartesi günü vefat ettiğini ve Çal ilçesi Çalçakırlar köyünde toprağa verildiğini duyurdu. Bu haber, Bektâşîlik tarihinde önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

Yazar Afatoğlu'nun paylaşmış olduğu bilgiye göre; Yusuf Yıldız Baba, 1998 yılında halifebaba seçilmiş ve Denizli Bektâşîliğine 27 yıl boyunca önemli hizmetlerde bulunmuştu. Kendisi, birçok baba yetiştirerek Bektâşîlikteki yolun devamlılığına katkı sağlamıştı. Vefatı, Bektâşî canlar arasında derin bir üzüntü yarattı.

Hacı Bektâş-ı Velî, 1209 yılında Nişabur'da doğmuş, 40 yaşında Anadolu'ya göç etmiş ve 1271 yılında Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde vefat etmiştir. Kurulmuş olduğu dergâh, Anadolu'nun birliği, Türk Dili'nin gelişmesi ve insanlık aleminin huzuru için çalışmış bir İslam alimi ve tasavvuf büyüğüdür. Türbesi, günümüzde en çok ziyaret edilen Horasan Erenleri arasında yer almaktadır. Kendisinin yolunu takip edenlere "Bektâşî" denir.

Bektâşîlik, 1551 yılında "soydan gelenler" ve "yolundan gidenler" olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Günümüzde, Hacı Bektâş-ı Velî'nin soyundan gelen "Dedegan" kolu ve onun yolundan gittiklerini söyleyen "Babagan" kolu olarak iki ana koldan devam etmektedir. Dedegan Bektâşîlikte yol büyüğüne "Dede" denir ve dedelik babadan oğula geçer. Babagan Bektâşîlikte ise yol büyüğüne "dedebaba" denir ve beş mertebe bulunmaktadır: muhip (âşık), derviş, baba, halifebaba ve dedebaba. Babagan Bektâşîliğin yol büyüğü "dedebaba"dır ve Hacı Bektaş Dergâhı'nda oturur.

Babagan Bektâşîlikte "dedebaba"dan sonra en yetkili yol büyüğü "halifebaba"dır. Tarih boyunca, 12 önemli Bektâşî Dergâhı'nda görev yapmak üzere sadece 12 halifebaba seçilmiştir. Bunlardan biri, Denizli'nin Pamukkale ilçesine bağlı Karataş köyündeki Kazak Abdal Dergâhı'dır. Bu dergâh, Denizli'yi tarih boyunca önemli bir Bektâşî merkezi haline getirmiştir.

Kazak Abdal Dergâhı'nın ilk halifebabası Hüseyin Bababalım Halifebaba, ikincisi ise soy oğlu Ali Turabi Bababalım Halifebaba olmuştur. Halifebabalık postu daha sonra Çal ilçesi Çalçakırlar (Dümülcü Sultan) Dergâhı'na geçmiş ve Yusuf Yıldız Baba bu göreve getirilmiştir.Yusuf Yıldız Halifebaba'nın vefatı, Denizli Bektâşîliği için büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor. İbrahim Afatoğlu, Yusuf Yıldız Halifebaba'ya Allah'tan rahmet dileyerek, ailesi ve Bektâşî canlara sabır diledi. Yusuf Yıldız Halifebaba'nın Denizli Bektâşîliğine yapmış olduğu hizmetlerin Hak katında kabul olmasını temenni etti.

İbrahim Afatoğlu'nun açıklaması şöyle:

DENİZLİ BEKTÂŞÎLİĞİNİN SON HALİFEBABASI YUSUF YILDIZ BABA HAK’KA YÜRÜDÜ VE ÇALÇAKIRLAR KÖYÜNDE SIRLANDI

Hacı Bektâş-ı Velî 1209 yılında, tarihi Horasan bölgesinde, bugün İran sınırları içerisinde olan Nişabur kentinde doğmuş, 40 yaşlarında Anadolu’ya göç etmiş, 1271 yılında da bu gün Nevşehir vilayetine bağlı Hacıbektaş ilçesinde vefat etmiştir. Burada bir dergâh kurmuş, vefatına kadar Anadolu’nun birliği ve dirliği, Türk Dili’nin gelişmesi, İnsanlık aleminin huzuru için çalışmış İslam alimi, tasavvuf büyüğü, Horasan Ereni; Anadolu Alevîliğinin de fikir öncülerindendir. Türbesi de Hacıbektaş ilçesi, Hacı Bektaş Dergâhı içerisindedir. Türbesi günümüzde en çok ziyaret edilen Horasan Erenidir. Kendisinin yolu ve düşüncelerini takip edenlere de “Bektâşî” denmektedir.

Bektâşîlik, 1551 yılında “soydan gelenler” ve “yolundan gidenler” olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Bu gün Bektâşîlik, Hacı Bektâş-ı Velî’nin soyundan gelenlere “Efendiler” de denen “Dedegan” kolu ve onun yolundan gittiklerini söyleyen “Babagan” kolu olmak üzere iki ana koldan yürümektedir. Dedegan Bektâşîlikteki Yol büyüğüne “Dede” denmekte ve dedelik babadan oğula geçmektedir. Dedelerin de Ehl-i Beyt soyundan olduğuna inanılmaktadır. Babagan Bektâşîlikteki Yol büyüğüne de “dedebaba” denmektedir. Kişinin Yol’a yaptığı hizmetler göz önüne alınarak Babagan Bektâşîlikte önce muhip (âşık), derviş, baba, halifebaba ve dedebaba olmak üzere beş mertebe vardır. Babagan Bektâşîliğin Yol büyüğü de “dedebaba”dır. Hacı Bektaş Dergâhı’nda oturur.

Babagan Bektâşîlikte "dedebaba"dan sonra en yetkili Yol büyüğü “halifebaba”dır. Bütün zamanlarda, 12 önemli Bektâşî Dergâhı’nda görev yapmak üzere sadece 12 halifebaba seçilmiştir. Bu anlamda 12 önemli Bektâşî Dergâhı’ndan birisi de Denizli vilayeti, Pamukkale ilçesine bağlı Karataş köyündeki Kazak Abdal Dergâhı’dır ve halifebaba postudur. Bu bakımdan Denizli tarihte ve günümüzde önemli Bektâşî merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir.

Kazak Abdal Dergâhı’nın ilk halifebabası Hüseyin Bababalım Halifebaba’dır. İkinci Halifebaba, soy oğlu Ali Turabi Bababalım Halifebaba’dır. Daha sonra halifebabalık postu Çal ilçesi Çalçakırlar (Dümülcü Sultan) Dergâhı’na geçmiş, Yusuf Yıldız Baba 1998 yılında halifebaba seçilmiştir. Denizli Bektâşîliğine 27 yıl önemli hizmetler yapan ve birçok baba yetiştiren Yusuf Yıldız Halifebaba, 30 Haziran 2025 Pazartesi yani dün hakka yürümüş ve Çal ilçesi Çalçakırlar köyünde toprağa verilmiştir. Yusuf Yıldız Halifebaba’ya Allaht’tan rahmet; ailesi ve Bektâşî canlara sabır diliyorum. Yusuf Yıldız Halifebaba’nın Denizli Bektâşîliğine yapmış olduğu hizmetler Hak katında kabul olsun!..

 



https://www.facebook.com/share/p/16KbXZryU1/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER