İstanbul
25 Mayıs, 2025, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Cuma Erçe Varto-Der genel kurulunu neden terk etti?


Cuma Erçe Varto-Der genel kurulunu neden terk etti?
18 Mayıs 2025 tarihinde yapılan Ankara Varto Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (Varto-Der) 14. Olağan Genel Kuruluna katılan Sivaslı PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe yaptığı kışkırtıcı konuşmaya Vartoluların tepki göstermesi üzerine salonu terk etti.

Ankara Varto Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (Varto-Der) 14. Olağan Genel Kurulu, 18 Mayıs 2025 tarihinde yapıldı.

Düşük katılım gözlenen genel kurulda misafir olarak bulunan Sivaslı PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe’nin konuşması tepki topladı ve yaşanan tartışmalar gerginliğe yol açtı.

Erçe, tartışmaları ve konuşmaları dinlemeden salondan ayrılmak zorunda kaldı.

VARTO-DER VARTOLULARI TEMSİL ETMİYOR MU?

1998 yılında kurulan Ankara Varto Kültür ve Dayanışma Derneği (Varto-Der) köklü geleneklere sahip olmasına karşın, 14. Olağan Genel Kurulda Varto’nun kanaat önderlerinin büyük ölçüde katılmaması dikkat çekti.

Önceki genel kurullarda yaşanan kalabalığın görülmediği genel kurula sivil toplum örgütleri de ilgi göstermediler.

Üyelerinin önemli bir kısmının katılmadığı genel kurulun sönük geçmesi derneğin toplumsal etkisinin azaldığına dair eleştirilere yol açtı.

Genel kurul salonunda da açıkça ifade edilen yorumlarda, bu duruma dernek yönetiminin aşırı siyasallaşmasının yol açtığı belirtildi.

CUMA ERÇE’NİN KONUŞMASI GERİLİMİ TIRMANDIRDI

Genel kurula ilgi eksikliğinin yarattığı moral bozukluğu yanında, Vartolu olmadığı halde, kendisine verilen konuşma fırsatını istismar ederek, siyasi polemikleri tetikleyen Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe gerilimi tırmandırdı.

Erçe konuşmasında “düşman devlet” portresi çizdi ve Alevi Bektaşi toplumuna hizmet için kurulmuş Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı yıkılması gereken hedef olarak gösterdi.

Salonda sert tartışmaları tetikleyen Erçe, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı “hükümetin Alevileri asimile etmek için” kurduğunu iddia etti.

Tepki gösteren üyelere divan tarafından söz verilmemesi genel kurulda gerginliği daha da artırdı.

Cuma Erçe’nin söylemlerini “gerçek dışı ve maksatlı” olarak nitelendiren üyeler Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasının Cumhuriyet tarihi boyunca Aleviler lehine atılmış en büyük adım olduğunu ve siyasi polemiklerden uzak değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.

Üyelerin kendisine yönelik tepkilerini ifade etmeleri üzerine Erçe, toplantıyı terk etti.

VARTO-DER DEMOKRASİYE NE KADAR UZAK?

Genel kurula katılan bazı üyeler, eleştiri hakkının kısıtlanmasından şikayet ederek, yöneticilerin demokratik kültüre aykırı davrandığını, eleştirileri şahsileştirerek tepki gösterdiğini belirttiler.

Üyeler ayrıca, Varto-Der’in sosyal medya platformlarında da farklı fikirlerin ifade hakkının engellendiğini belirttiler.

Varto-Der’in yalnızca belirli siyasi partilerin ideolojisiyle özdeşleştirilmesini doğru bulmadıklarını, derneğin tüm Vartoluların bir araya geldiği bir kültür ve dayanışma platformu olması gerektiğini vurgulayan üyeler, yönetimin siyasi angajmanla farklı düşünen üyeleri dışlamasını da eleştirdiler.

Yaşanan gerginliğin ardından görüştüğümüz üyeler, derneğin geleceği ve birliğin korunması adına daha kapsayıcı ve demokratik bir yapının gerekliliğini vurguladılar.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!