Yunanistan Alevi Bektaşileri devlete bağlıyor

Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanı Sofia Zacharaki tarafından imzalanarak duyurulan ve bir torba yasa tasarısı ile yasalaşması beklenen bir tasarıda, bakanlık bünyesinde “Trakya Alevi Bektaşi Müslümanları Dini Tüzel Kişiliği” adı altında bir örgütlenmeye gidilerek, dergah, cemevleri ve her türlü gayrı menkullerin bu birime bağlanması öngörülüyor.
Arnavutluk’ta Bektaşi devleti kurulması duyurusunun yankıları devam ederken Yunanistan da, ülkede yaşayan Alevi Bektaşilerin tüzel kişiliğinin yapılandırılması konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.
Bugüne kadar Kızıl Deli Sultan Dergahı da dahil olmak üzere, Alevi Bektaşilerin ibadethanelerini yasa dışı ilan ederek resmi ibadethane izni vermeyen Yunanistan’da, kamuoyuna açıklanan yeni bir yasa tasarısında, Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığı bünyesinde “Trakya Alevi Bektaşi Müslümanları Dini Tüzel Kişiliği” adı altında bir kurumsal yapılanmaya gidilerek, tüm cemevlerinin buraya bağlanacağı duyuruldu.
ALEVİ BEKTAŞİ VAKIF VARLIKLARI DA DEVLETE DEVREDİLECEK
Yunanistan Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığı'nın gözetiminde, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip, kamu yararına çalışan ve kâr amacı gütmeyen ayrı bir kamu tüzel kişiliği olarak “Trakya Alevi Bektaşi Müslüman Vakıfları İdare Komitesi” (D.E.B.A.M.A.M.T.H.) kurulacağı da açıklandı.
Bu tüzel kişiliğin temel görevi ise, Alevi Bektaşilere ait olan vakıfların idaresi ve bina, arsa, arazi ve genel olarak her türlü kentsel, kırsal ve ormanlık gayrimenkul, taşınır ve taşınmaz malların yönetimi olacak.
Yunanistan devleti böylece Alevi Bektaşilere ait tarihi eserleri gerçek sahiplerine vermeyerek, Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurduğu idari birime devretmeyi planlıyor.
TORBA YASA BATI TRAKYA’NIN SADECE BAZI İLÇELERİNİ KAPSIYOR
22 Temmuz'da tamamlanacak olan elektronik ortamda kamuoyunun bilgisine sunulan torba yasa tasarısı “Yunanistan'da “Kutsal ve Theovadist Sina Dağı Rum Ortodoks Kutsal Kraliyet Özerk Manastırı” adıyla kamu hukukuna tabi bir tüzel kişiliğin kurulması, Diyanet İşleri Genel Sekreterliği'nin yetki alanına giren konularda düzenlemeler, yükseköğretim kurumlarında güvenliğin güçlendirilmesi, sporla ilgili hükümler ve diğer düzenlemeler” başlıklarına sahip.
Torba yasa tasarısında Yunanistan’da yaşayan Alevi Bektaşileri kapsayan bölümde şu ifadelere yer veriliyor:
“Evros Bölgesel Bölgesi, Sofulu Belediyesi, Orfea Belediyesi, Mikro Derio yerel topluluğu, Ruşenler’de bulunan, “Trakya Alevi Bektaşi Müslümanları Dini Tüzel Kişiliği” adlı dini topluluk, 4301/2014 (A' 223) sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca özel hukuk kapsamında dini tüzel kişi olarak tanınmış olup, dini tüzel kişinin yerel olarak yetkili tek üyeli asliye hukuk mahkemesinde gönüllü yargılama usulü sırasında başvuruda bulunması zorunluluğu bulunmamaktadır.”
Böylece, sadece Batı Trakya bölgesinde bulunan ve Alevi Bektaşilerin yoğun yaşadığı yerleşimlerle sınırlandırılan bir yasal düzenlemenin söz konusu olduğu anlaşıldı.
Bu durumda, Yunanistan’ın diğer bölgelerinde yaşayan Alevi Bektaşilerin ibadethaneleri yasa dışı kabul edilmeye devam edilecek.
YUNANİSTAN’DA İLK KEZ
Uzmanlara göre bu düzenleme, Alevi Bektaşi dini topluluğunun Yunanistan’da sınırlı da olsa ilk kez resmi statüye kavuşması anlamına geliyor.
Uluslararası hukuk ve insan hakları çevrelerinde de sıkça eleştirilen Yunanistan’ın bu girişiminde Lozan antlaşmasına da atıf yapması ayrıca dikkati çekti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na Esma Ersin atandı
- Yunanistan Alevi Bektaşileri devlete bağlıyor
- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Hoca Ahmed Yesevi ve Mirası Üzerine Uluslararası Kitap Bölümü Çağrısı
- Kozçukur Köyü Sülüklü Mezrası Cemevi yenilendi
- Devlet Bahçeli'den “PKK’nın Silahları Teslimiyle” ilgili yaptığı açıklama
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.