İstanbul
15 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

‘Direniş Film Festivali’ emperyalizme meydan okuyacak

‘Direniş Film Festivali’ emperyalizme meydan okuyacak
İran’da düzenlenecek 17. Uluslararası Direniş Film Festivali için başvuru süreci tamamlandı. Latin Amerika, Avrupa, Afrika ve Batı Asya ülkelerinden başvuruların yapıldığı festivale Türkiye’den de katılım sağlandı.

AYDINLIK / GÜRKAN DEMİR

İran’ın ev sahipliğinde yapılacak 17. Uluslararası Direniş Film Festivali için geri sayım sürüyor. 30’u aşkın kentte eş zamanlı olarak 3 Mart Cuma günü başlayacak festival için başvuru süreci tamamlandı. Festival yöneticileri ise ellerine ulaşan filmler arasından elemelere devam ediyor. Türkiye, Venezuela, İtalya ve Suriye gibi ülkelerin de içinde olduğu Latin Amerika, Avrupa, Afrika ile Batı Asya ülkeleri yoğun ilgi gösterdiği festivalde, Ulusal Kanal İç Yapımların Kasım Süleymani’nin ölümünün 3. yılı için hazırladığı “Cepheden Cepheye 40 Yıl” isimli belgesel de yer alacak. 

FİLMLERDE 17 TEMA İŞLENDİ

Kısa ve uzun metrajlı filmler için 17 tema belirlendi. Bunlar içinde “Amerika’nın Gerileyişi, Şehit Kasım Süleymani, İslam İnkılabı, Direniş Kadınları, Filistin, Suriye, Lübnan, Türbeyi Savunma ve Sınır Tanımayan Savaşçılar, İslam Birliği, Gençlik, Direnişin Yaşam Tarzı” gibi konular yer aldı. Festivalin bu yıl, İsrail’in işgal ettiği Filistin toprağı olan Kudüs’ün özgürlüğüne adanması kararı alındı. Festival boyunca film gösterimleri, film eleştirileri, genç yetenekler ile tecrübeli isimlerin buluşturulması gibi etkinlikler yapılacak.

 

Gürkan Demir - Muhammed Ali Muminiha

TÜRKİYE’DEN 3 FİLM GÖNDERİLDİ

Festival yetkilileri son gelişmeler hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Aydınlık gazetesinin sorularını yanıtlayan Festivalin Uluslararası Sorumlusu Muhammed Ali Muminiha, “50'ye yakın ülkeden 300'den fazla sinemacı katılacak ve bugüne kadar 500’e yakın eser ulaştı. Değerli ve komşu ülkemiz Türkiye'den de iki belgesel ve bir kısa film aldık. Festivalin yedi yabancı jürisinden biri de Türkiye’den olacak. 9 Mart günü Fars Körfezi’nde bir geminin güvertesinde kapanışını yapacağız.” bilgilerini paylaştı. Muminiha, festivalin merkezinde neden Kudüs’ün özgürlüğü olduğuna dair soruya ilişkin de “Geçen günlerde Filistin halkının şehit düştüğüne bir kez daha şahit olduk. Filistin için çok bedel ödedik. Bugün Filistin insani ve küresel bir meseledir.” yanıtını verdi.

‘POLİTİK SİNEMA YENİDEN GÜNDEME GELİYOR’

Ali Rıza Özkan

Festivalde jüri koltuğunda yer alacak Türkiye Sanatçılar Birliği Sinema Birimi Başkanı ve Sinema Eleştirmeni Ali Rıza Özkan da festivale dair değerlendirmelerde bulundu. İran sinemasının dünya sineması içerisinde özgün bir yere sahip olduğunu belirten Özkan, “İran’ın milli, kültürel ve sosyal temalarının sinemaya yansımasının dünya ölçeğinde yankı bulmasını çok önemsiyorum. Türkiye Sanatçılar Birliği adına jüri üyesi olarak İran’da ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye gayret edeceğim. Dünya ölçeğinde politik sinemanın yeniden gündeme geldiği bir döneme giriyoruz. Sanatçılar, küresel postmodernist saldırının etkilerinden kurtulmaya başladı. Bu festivalin de bu yönelişin sinema boyutunda bir örneği olacağını düşünüyorum.” dedi.

‘KUDÜS EMPERYALİZMLE MÜCADELENİN SEMBOLÜDÜR’

Kudüs teması hakkında da konuşan Yapımcı Ali Rıza Özkan, “Kudüs sadece Müslümanlar için değil, küresel emperyalizme karşı mücadele eden herkes için önemli bir semboldür. Kudüs’ün yeniden özgür olması demek, dünya halklarının emperyalizme karşı zaferi demektir. Kudüs’e adanan bu festival, bize ABD emperyalizmi ve İsrail Siyonizmine karşı mücadelede önemli sinema eserleri sunacak. Ortadoğu’da ABD ve siyonizme karşı mücadelenin kahramanı olan Kasım Süleymani komutanı da bu vesile anmak isterim” ifadelerini kullandı.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!