TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Alevi Toplumuna özür açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Şırnak’ta yaptığı “barış, kardeşlik ve terörün sona ermesi” konulu konuşmasında kullandığı tarihi atıfların Alevi yurttaşları incittiğini belirterek, kamuoyu önünde bir açıklama yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Şırnak’ta yaptığı “barış, kardeşlik ve terörün sona ermesi” konulu konuşmasında kullandığı tarihi atıfların Alevi yurttaşları incittiğini belirterek, kamuoyu önünde bir açıklama yaptı. Kurtulmuş, sözlerinin bağlamından koparılarak yaralayıcı bir anlam kazandığını ifade ederek, bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve özür beyan etti.
“Sözlerim Kardeşlik Hassasiyetiyle Söylendi”
Kurtulmuş, açıklamasında, sözlerinin birlik ve kardeşlik hassasiyetiyle dile getirildiğini, ancak bağlamından koparılarak yanlış bir algıya yol açtığını belirtti. TBMM Başkanlığı makamının ve siyasi geçmişinin, her yurttaşın inancına, düşüncesine ve kimliğine eşit mesafede durduğunu vurguladı. “Cumhuriyet tarihinde yurttaşlık bağı, hukuki ve ahlaki bir kardeşlik teklifidir. Milletin iradesi ayrışmayı değil, bütünleşmeyi esas alıyor,” dedi.
Alevi-Sünni, Türk-Kürt Kardeşliği Vurgusu
Anadolu’nun tarihsel yürüyüşünün çatışmalar ve kırılmalarla şekillendiğini, ancak bu toprakların sesinin her zaman birlik, kardeşlik ve dayanışmadan yana olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Alevi-Sünni ve Türk-Kürt kardeşliğinin tarih boyunca yıkım senaryolarını boşa çıkardığını belirtti. Bu kardeşliğin hem ortak tarihin bir yansıması hem de geleceğin teminatı olduğunu vurguladı.
Özür ve Samimi Diyalog Çağrısı
Kurtulmuş, sözlerinin Alevi yurttaşlarda burukluk yarattığını görmekten üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Eğer sözlerimden kaynaklı bir kırgınlık oluşmuşsa, milletimizin her ferdini; inancı, hayat tarzı ve hafızasıyla birlikte kendi kardeşi bilen, Hz. Ali Efendimizin ‘İnsanlar iki sınıftır; ya dinde kardeşin ya yaratılışta eşindir’ düsturunu kendine şiar edinen bir kardeşiniz olarak üzgün olduğumu içtenlikle ifade etmek boynumun borcudur,” dedi. Ayrıca, Alevi kanaat önderleri ve milletvekilleriyle samimi bir diyalog ortamı kurmak için kapısının her zaman açık olduğunu belirtti.
Hassas Dönemlerde Dikkatli Dil Vurgusu
Kardeşlik duygularını sarsabilecek her türlü söz ve davranışın toplumu yaralayacağını ifade eden Kurtulmuş, özellikle hassas dönemlerde daha dikkatli ve rikkatli bir dil kullanılması gerektiğini vurguladı. Açıklamasını, hakikate olan sadakatle yaptığını ifade ederek sözlerini tamamladı.
Alevi Toplumunun Tepkisi
Kurtulmuş’un bu açıklaması, Alevi-Bektaşi toplumunun, kendisinin daha önceki bir konuşmasında Şah İsmail Hatâî’ye atıfta bulunarak kullandığı ifadeleri “mezhepçi ve dışlayıcı” bulması ve özür talep etmesi üzerine geldi. Alevi vakıf ve dernekleri, ortak bir açıklamayla Kurtulmuş’un sözlerini kınamış ve toplumsal barışı tehdit eden bir dil olarak değerlendirmişti.
X'teki açıklama için lütfen tıklayınız:
https://x.com/TBMMresmi/status/1924887723963187533
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.